Start » Ciasta drożdżowe

Wieniec z morelami i rodzynkami

2 marca 2013 0 Komentarzy

Jak większość drożdżowych ciast, najlepsze w dniu pieczenia.

Do nadzienia użyłam samych owoców ( bez masła i cukru).

wieniec drozdzowy z morelami

wieniec drozdzowy z morelami

CIASTO:

  • 550 g mąki
  • 35 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli

NADZIENIE:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 200 g rodzynek
  • 250 g moreli suszonych lub ze słoika

 

CIASTO:

Z drożdży, łyżki mąki i mleka zrobić rozczyn. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Połączyć z pozostałą mąką, solą, cukrem i jajkami. Zagnieść ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 – 60 minut.
Rozwałkować na stolnicy lekko posypanej mąką, na prostokąt o grubości 1/2 cm.

NADZIENIE:

Masło utrzeć z cukrem. Wymieszać z rodzynkami i drobno pokrojonymi morelami.

 

Masę rozsmarować na cieście, zawinąć od dłuższego boku. Roladę pokroić na plastry. Formę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.  Plastry ciasta ułożyć w formie. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: