Start » Przystawki ciepłe

Włoskie kulki ziemniaczane

31 marca 2011 0 Komentarzy

Robiłam z połowy ilości, kulki były u mnie nieco większe niż orzechy włoskie,wyszło mi 20 sztuk. Dodatkowo do bułki tartej wsypałam zioła prowansalskie.

Źródło: „Kuchnia jarska” Katarzyny Pospieszyńskiej

włoskie kulki ziemniaczane

włoskie kulki ziemniaczane

  • 75 dag ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki startego sera cheddar
  • łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

DO PANIEROWANIA:

  • 2   rozbełtane  jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • (zioła prowansalskie )
  • olej do smażenia

Ziemniaki ugotować, zmielić / utłuc na jednolitą masę. Utrzeć z żółtkami i serem.
Cebulę podsmażyć na maśle, dodać do ziemniaków, wsypać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.  Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kulki obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z ziołami prowansalskimi. Wstawić na 1/2 h do lodówki.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Podawać z surówkami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: