Start » Zupy warzywne

Zakwas na żurek

11 kwietnia 2012 0 Komentarzy

Nie pamiętam za bardzo  z czasów mięsożernych smaku żurku. Chciałam go jednak przy okazji świąt spróbować, oczywiście w wersji wege. Naturalnie zakwas na niego musiałam przygotować sama. Po przejrzeniu kilku przepisów wybrałam poniższy, ze względu na dodatek przypraw.

 

zakwas na zurek

zakwas na zurek

  • 1/2 litra wody
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • skórka z chleba razowego
  • kilka ziaren pieprzu

 

Czosnek zmiażdżyć, naciąć. Do słoika wsypać mąkę, dodać czosnek, przyprawy i skórkę z chleba. Całość wymieszać, przykryć np. ręcznikiem kuchennym, odstawić na 3-4 dni.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: