Start » Zupy warzywne

Zakwas z buraków

29 grudnia 2016 0 Komentarzy

Zakwas z buraków, czyli kiszone buraki, będące bazą do wykonania czerwonego barszczu. Prosty w wykonaniu, ale trzeba odczekać kilka dni.

Z podanych składników wychodzi około 1 litra zakwasu.

zakwas z buraków

zakwas z buraków

  • 1 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
Buraki wyszorować, nie obierać, pokroić na cienkie plastry (dobrze się sprawdzi mandolina). Ułożyć ciasno w dużym słoiku, zalać ostudzoną wodą. Obrać czosnek i wraz z pozostałymi przyprawami oraz cukrem i solą dodać do buraków. Przykryć szmatką i odstawić na około 5 dni w ciepłe, ciemne miejsce.
Przed użyciem wyjąć przyprawy i buraki.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: