Start » Chleby, bułki na zakwasie

Zakwas żytni

16 marca 2012 0 Komentarzy

Swój pierwszy zakwas zagłodziłam… Jest z nim mały problem podczas dłuższego wyjazdu, gdyż trzeba go „dokarmiać”  – średnio raz na 10 dni.
Można zakwas także wysuszyć. W tym celu należny rozsmarować go na papierze do pieczenia, odstawić do wyschnięcia. Zeskrobać i przesypać do pojemnika, zamknąć. Aby go aktywować, dodać niewielką ilość wody, dokarmić.
Zakwas należy przechowywać w lodówce, pod przykryciem, np. folią spożywczą.
Przed pieczeniem zakwas trzeba po wyjęciu z lodówki ogrzać do temperatury pokojowej, „nakarmić” mieszanką mąki żytniej z wodą, odstawić na około 3 godziny  i dopiero może służyć do wypiekania pieczywa. Mówimy  takim zakwasie, że jest aktywny.
Aby uzyskać taki zakwas wystarczy trochę cierpliwości, ponieważ należy go dokarmiać około 4-5 razy zanim będzie się nadawał do pieczenia. Procedura wygląda każdego dnia tak samo.
Pod żadnym pozorem nie używać zakwasu z oznakami pleśni. Wyrzucić go w całości i wstawić świeży.
Naprawdę zachęcam do wyhodowania zakwasu, nie jest to ani trudne, ani czasochłonne, a chleby na zakwasie są bardzo smaczne  i zdrowsze od drożdżowych.

* Zdjęcie autorstwa mojego przyjaciela – Krzysztofa Ziółkowskiego

zakwas zytni

zakwas zytni

Wodę dodaję przegotowaną, ostudzoną.

  •  mąka żytnia razowa
  •   woda

 

Około 1/2 szklanki mąki żytniej razowej wymieszać z wodą.  W przepisach na zakwas często spotkam się z  proporcjami 1:1, ale się z tym nie zgodzę.  Zakwas wychodzi wówczas zbyt rzadki, rozwarstwia się, na górze oddziela się płyn. Dodaję zawsze mniej wody niż mąki, na „oko”, tyle, by uzyskać gęstą pastę.
Przełożyć do wyparzonego słoika. Może być oczywiście inny pojemnik, najlepiej wysoki, nie szeroki.
Taką mieszaninę odstawić na dobę w ciepłe miejsce. Polecam grzejnik, jeśli jest zbyt rozgrzany, układam na nim ręcznik, a dopiero na nim stawiam słoik. Przykryć.
Co dobę, przez około 4-5 dni czynność powtarzać, z podobną ilością dokładnie wymieszanej mąki i wody.
Aktywny zakwas ma widoczne pęcherzyki powietrza.

Zdarza się, że zakwas jednak nie chce pracować. Wówczas należy około 70 % wyrzucić, a do 30% dodać świeża mieszankę mąki i wody i powtarzać karmienie przez kolejne dni.

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: