Start » Desery z owocami

Zapiekane owoce pod kruszonką

13 marca 2018 0 Komentarzy

Wspaniały, a bardzo prosty do przygotowania deser, do którego użyłam zapasy jabłek ze słoików oraz mrożone śliwki. Jeśli korzystamy ze świeżych jabłek wystarczy pokroić je wraz ze skórkami na mniejsze kawałki, a śliwki można zastąpić gruszkami.

 

zapiekane jabłka i śliwki

zapiekane jabłka i śliwki

  • 800 g startych jabłek
  • 300 g śliwek (u mnie mrożone)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki orkiszowej razowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 60 ml syropu daktylowego
  • 70 g posiekanych migdałów
  • 80 g oleju kokosowego
  • szczypta soli

 

Śliwki pokroić na ćwiartki, wymieszać z jabłkami. Owoce połączyć z mąką ziemniaczaną. Przełożyć do naczynia żaroodpornego o średnicy 24 cm.
Wymieszać płatki owsiane, syrop z daktyli, migdały, przyprawy, mąkę orkiszową i sól. Dodać zimny olej kokosowy, zagnieść ciasto na kruszonkę. Posypać nią jabłka i śliwki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: