Start » Przystawki ciepłe

Zapiekane pulpety orzechowe

26 stycznia 2016 0 Komentarzy

Wyśmienite pulpety z orzechów włoskich i twarogu, zapiekane w sosie grzybowo-śmietanowym.

Zapiekane pulpety orzechowe

Zapiekane pulpety orzechowe

PULPETY:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g mielonego twarogu
  • 100 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • posiekana cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz

 

SOS GRZYBOWY:

  • 25 g suszonych grzybów
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • duża cebula, drobno posiekana
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz

 

PULPETY:

Orzechy zmielić.
Cebulę podsmażyć na oliwie. Wszystkie składniki wymieszać. Formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego.

 

SOS GRZYBOWY:
Grzyby zalać wodą, odstawić na 1 h.
Gotować pod przykryciem 1/2 h. Odcedzić grzyby (wywar zachować), drobno posiekać.
Na 2 łyżkach masła smażyć około 10 minut cebulę i grzyby. Wlać wywar z warzyw, gotować na małym ogniu.
W drugim rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła, wymieszać z mąką, mieszając podgrzewać przez minutę. Stale mieszając stopniowo wlewać wywar z grzybów, wymieszać na jednolity sos. Połączyć ze śmietaną i wywarem, doprawić solą i pieprzem. Krótko gotować, do uzyskania gęstego sosu.
Pulpety włożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: