Start » Warzywa

Zapiekane ziemniaki faszerowane warzywami

17 października 2015 0 Komentarzy

Mało kto nie skusi się na tak klasyczne danie, jakim są zapiekane ziemniaki. Użyłam mrożonej mieszanki warzyw, które połączyłam z czerwonym sosem pesto, czyli z suszonych pomidorów. Całość wieńczy ser pleśniowy.
Potrawa więc jest prosta bardzo  w przygotowaniu, ale wymaga trochę czasu na upieczenie.

ziemniaki faszerowane warzywami

ziemniaki faszerowane warzywami

  • 1 kg dużych ziemniaków
  • mały słoiczek czerwonego pesto (190 g)
  • 450 g mieszanych warzyw: fasolka szparagowa, kukurydza, marchew, brokuł, papryka
  • 100 g sera pleśniowego typu rokpol
  • olej
  • gałązka tymianku

 

Dno dużego naczynia żaroodpornego wysmarować olejem.
Ziemniaki wyszorować, owinąć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 1-1,5 h w zależności od wielkości ziemniaków.
Przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżką część miąższu, tak, by zostawić około 1 cm brzegów.
Warzywa ugotować na parze(około 12-15 minut), wymieszać z miąższem z ziemniaków, drobno pokroić. Wymieszać z czerwonym pesto.
Połówki ziemniaków ułożyć w naczyniu do zapiekania. Do środka włożyć nadzienie.
Piec kolejne 30 minut. Tuż przed końcem pieczenia położyć na każdej połówce po plastrze rokpola i zapiekać około 2 minut.
Przed podaniem posypać listkami tymianku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: