Start » Zapiekanki

Zapiekane ziemniaki z jabłkami

17 lutego 2015 0 Komentarzy

Wegańskie danie z ziemniaków nadziewanych jabłkami i cebulą.
Wyśmienite z dipem, np. z nerkowców.

Zapiekane ziemniaki z jabłkami i cebula

Zapiekane ziemniaki z jabłkami i cebula

  • 6 dużych ziemniaków
  • czerwona cebula
  • biała cebula
  • 1-2 jabłka
  • oliwa
  • kilka orzechów włoskich
  • papryka mielona
  • sól
  • pieprz
  • zielona pietruszka

Ziemniaki obrać, naciąć skośnie w 5 miejscach, wycinając małe szczeliny. Gotować około 10 minut.
Z jabłek ze skórką wykroić gniazda nasienne,  pokroić na cienkie plastry. Cebule obrać, pokroić także na cienkie plastry.
Spód naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą.
W nacięcia ziemniaków wkładać na przemian plastry cebuli i jabłka.
Posypać posiekanymi orzechami. Skropić oliwą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną nacią pietruszki.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: