Zapiekane ziemniaki z jabłkami
Wegańskie danie z ziemniaków nadziewanych jabłkami i cebulą.
Wyśmienite z dipem, np. z nerkowców.
- 6 dużych ziemniaków
- czerwona cebula
- biała cebula
- 1-2 jabłka
- oliwa
- kilka orzechów włoskich
- papryka mielona
- sól
- pieprz
- zielona pietruszka
Ziemniaki obrać, naciąć skośnie w 5 miejscach, wycinając małe szczeliny. Gotować około 10 minut.
Z jabłek ze skórką wykroić gniazda nasienne, pokroić na cienkie plastry. Cebule obrać, pokroić także na cienkie plastry.
Spód naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą.
W nacięcia ziemniaków wkładać na przemian plastry cebuli i jabłka.
Posypać posiekanymi orzechami. Skropić oliwą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną nacią pietruszki.

Dodaj komentarz!