Start » Zapiekanki

Zapiekanka austriacka

29 sierpnia 2011 0 Komentarzy

Zapiekanka bardzo jajeczna, o konsystencji sufletu.

Danie wymaga  wykorzystania chociaż podstawowych przypraw tj.  sól i pieprz. Dodałam je zarówno do pieczarek jak i masy jajecznej.

Użyłam bardzo małych pieczarek, w związku z tym użyłam ich w całości.

Piekłam w naczyniu żaroodpornym o dolnych wymiarach: 23 cm x 14 cm.

Przepis z:  „Kuchnia jarska” Katarzyny Pospieszyńskiej

zapiekanka austriacka
  • zapiekanka austriacka
  • 125 g masła
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 4 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki startego sera cheddar
  • 1/2 szklanki ugotowanego groszku
  • mały ugotowany kalafior
  • 25 dag pieczarek
  • oliwa
  • zielona pietruszka

Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Kalafior podzielić na różyczki.

Masło utrzeć, dodać żółtka, śmietanę i 2 łyżki mąki. Dokładnie utrzeć.
Białka ubić, ostrożnie wymieszać z 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami startego sera. Delikatnie połączyć z masą maślaną.

Połowę otrzymanej masy wlać do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Wyłożyć groszek, posypać 2 łyżkami startego sera. Ułożyć kalafior, posypać 2 łyżkami sera. Wyłożyć pieczarki, posypać pozostałym serem. Zalać resztą masy jajecznej.
Piec w 180 stopniach C przez 45 minut.
Posypać zieloną pietruszką i podawać.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: