Start » Zapiekanki

Zapiekanka jaglano-jabłkowa

15 października 2014 0 Komentarzy

Pyszna zapiekanka z dodatkiem, zamiast jak się tradycyjnie przyjęło cynamonu, przyprawy mahlep.
Kupowałam ją w sklepie http://www.arabskie.pl/, ale można ją też znaleźć na allegro (w przystępniejszej cenie).
W ostateczności można ją zastąpić cynamonem, ale to już nie będzie ten smak.

zapiekanka z kaszy jaglanej i jabłek

zapiekanka z kaszy jaglanej i jabłek

 

  • 1,5  szklanki kaszy jaglanej
  • 2 kg jabłek
  • 120 g twarogu
  • 250 ml śmietany
  • kilka łyżek cukru
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 2 łyżeczki przyprawy mahlep
  • odrobina oleju

 

Kaszę ugotować. Jabłka obrać (niekoniecznie), wypestkować, zetrzeć na tarce.
Twaróg wymieszać z cukrem i śmietaną. Połączyć z kaszą, dokładnie wymieszać.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. Wyłożyć warstwę kaszy, posypać częścią słonecznika, przykryć warstwą jabłek, oprószyć przyprawą mahlep. Położyć kolejną warstwę kaszy i resztę składników, aż do ich wyczerpania.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: