Start » Zapiekanki

Zapiekanka na ziemniaczanym spodzie

27 stycznia 2016 0 Komentarzy

Jedna ze smaczniejszych zapiekanek, które do tej pory robiłam. Farsz stanowią duszone pory, boczniaki i twaróg wędzony. Nadaje on  zdecydowanego smaku potrawie, więc nie warto go zastępować zwykłym twarogiem.

Zapiekanka na spodzie ziemniaczanym

Zapiekanka na spodzie ziemniaczanym

SPÓD:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • sól

WIERZCH:

  • duży por
  • 100 g boczniaków
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 125 g wędzonego twarogu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

DODATKOWO:

  • posiekany szczypiorek

 

SPÓD:

Ziemniaki ugotować, obrać, zmielić. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do wytłuszczonej  formy do tart o średnicy 21 cm.

 

WIERZCH:
Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć posiekane boczniaki.
Na reszcie oliwy podsmażyć drobno pokrojonego w plastry pora.
Wymieszać grzyby z porami, rozgniecionym twarogiem, jajkiem i przyprawami.
Wyłożyć na ziemniaczany spód i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 30 minut.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: