Zapiekanka serowo-ziemniaczana
Zapiekanki, podobnie jak tarty, mogę jeść na okrągło. Warzywa, mieszanka serów i czego chcieć więcej zimową porą…
Jako że nie pasują mi na surowo produkty do zapiekanek, przepis lekko zmodyfikowałam.
Pory podsmażyłam na rozgrzanej oliwie wraz z czosnkiem.Piekłam w naczyniu żaroodpornym o dolnej średnicy 16 cm, górnej 18 cm.
Przepis z książki “Kuchnia wegetariańska” Jenny Stacey.
- 450 g ziemniaków
- por pokrojony w plastry
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 50 g startego sera cheddar
- 50 g startego sera mozzarella
- 25 g startego sera parmezan
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 150 ml śmietany 18%
- 150 ml mleka
- sól
- pieprz
Ziemniaki gotować w osolonej wrzącej wodzie 1o minut, odcedzić, pokroić na plastry. Ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia, przykryć warstwą porów, startych serów, doprawić solą i pieprzem. Warstwy powtarzać do wyczerpania składników, kończąc na serze.
Mleko wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Wylać na zapiekankę.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni C przez około 1-1 1/4 godziny.

Dodaj komentarz!