Start » Zapiekanki

Zapiekanka serowo-ziemniaczana

3 stycznia 2011 0 Komentarzy

Zapiekanki, podobnie jak tarty, mogę jeść na okrągło. Warzywa, mieszanka serów i czego chcieć więcej zimową porą… :)
Jako że nie pasują mi na surowo produkty do zapiekanek, przepis lekko zmodyfikowałam.
Pory podsmażyłam na rozgrzanej oliwie wraz z czosnkiem.Piekłam w naczyniu żaroodpornym o dolnej średnicy 16 cm, górnej 18 cm.

Przepis z książki “Kuchnia wegetariańska” Jenny Stacey.

zapiekanka ziemniaczano-serowa

  • 450 g ziemniaków
  • por pokrojony w plastry
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 50 g startego sera cheddar
  • 50 g startego sera mozzarella
  • 25 g startego sera parmezan
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 150 ml śmietany 18%
  • 150 ml mleka
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki gotować w osolonej wrzącej wodzie 1o minut, odcedzić, pokroić na plastry. Ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia, przykryć warstwą porów, startych serów, doprawić solą i pieprzem. Warstwy powtarzać do wyczerpania składników, kończąc na serze.
Mleko wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Wylać na zapiekankę.

Zapiekać w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni C przez około 1-1 1/4 godziny.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: