Start » Zapiekanki

Zapiekanka z bakłażana i sera

1 marca 2014 0 Komentarzy

Szybkie danie obiadowe. Najsmaczniejszy byłby tu ser  wędzony włoski scamorza, ale równie dobrze można użyć innego wędzonego sera lub mozzarelli.

zapiekanka z baklażanem i pomidorami

zapiekanka z baklażanem i pomidorami

 

  • 2 spore bakłażany
  • 200 g sera wędzonego np. rolada ustrzycka
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów z puszki
  • łyżka oleju
  • bazylia suszona
  • sól
  • pieprz

 

Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 0,5 cm. Gotować na parze około 10 minut.
Pomidory odsączyć z zalewy, przyprawić bazylią, solą i pieprzem.
Ser pokroić w bardzo cienkie plastry lub utrzeć.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem.  Na dnie wyłożyć część plastrów bakłażana. Ułożyć warstwę sera, na to część pomidorów. Postępować tak, aż do wyczerpania składników.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: