Start » Zapiekanki

Zapiekanka z dyni i ziemniaków

6 października 2011 1 Komentarz

Zapiekanka jak suflet. Najlepiej użyć dość dużego naczynia do zapiekania, bo niewątpliwą atrakcją tego dania jest chrupiąca skórka serowo-chlebowa, która powinna zająć jak największą powierzchnię :) .
Ważne jest też dobre przyprawienie, inaczej zapiekanka będzie niewyrazista. Użyłam dodatkowo gałkę muszkatołową, imbir i kolendrę.

Dynię ugotowałam na parze.   Zamiast chleba zastosowałam bułkę tartą.

Korzystałam z książki ” Kuchnia wegetariańska” -  Carla Bardi, Ting Morris, Marco Lanza.

zapiekanka z dyni i ziemniakow

zapiekanka z dyni i ziemniakow

  • 50 dag ziemniaków
  • 50 dag miąższu dyni
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki pokrojonej zielonej pietruszki
  • 4 jajka
  • 12 dag tartego parmezanu
  • 25 dag mozzarelli cienko pokrojonej
  • 6 dag suchych okruchów chleba
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać. Dynię obrać, przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową, piec 15-10 minut, aż zmięknie. Warzywa zmiksować na puree, dodać 2 łyżki masła, zieloną pietruszkę, żółtka i połowę parmezanu. Przyprawić. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego masłem) połowę masy. Ułożyć mozzarellę, a na wierzchu resztę masy. Posypać okruchami chleba i resztą parmezanu. Dodać wiórki z pozostałego  masła.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Komentarz »

  • Wyder pisze:

    Składniki proste ale połączenie daje baaardzo smakowity efekt.

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: