Start » Zapiekanki

Zapiekanka z kalafiora i groszku

6 lipca 2011 0 Komentarzy

Propozycja do wykorzystania kalafiora i świeżego groszku, choć i mrożony się tu nada.

Tym razem zapiekanka przyprawiona dość ascetycznie, bo tylko solą i pieprzem.

Piekłam w naczyniu żaroodpornym o dolnych wymiarach: 23 cm x 14 cm.

zapiekanka z kalafiora i groszku

zapiekanka z kalafiora i groszku

  • kalafior, około 750 g
  • cebula
  • 250 g zielonego groszku
  • oliwa
  • 100 ml śmietany
  • 100 g startego sera gruyere / elementara
  • sól
  • pieprz

Kalafior ugotować, podzielić na różyczki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Cebulę posiekać, podsmażyć z groszkiem na oliwie. Dodać śmietanę, sól, pieprz. Polać kalafiora. Posypać startym serem.

Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: