Start » Zapiekanki

Zapiekanka z soczewicy

12 października 2014 0 Komentarzy

Przepis z książki: ” Kuchnia wegetariańska. Najlepsze przepisy z całego świata”, z małymi zmianami.

zapiekanka z warzyw wegańska

zapiekanka z warzyw wegańska

 

WIERZCH:

  • 675 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka/ kremówki
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanego tymianku

NADZIENIE:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • kilka łyżek oleju
  • por, pokrojony w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • kawałek selera, pokrojony na kawałki
  • 1 szklanka różyczek brokuła
  • kostka wędzonego tofu -ok. 220 g
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

 

WIERZCH:

Ziemniaki ugotować, obrać, ugnieść na puree, dodając masło i kremówkę.

NADZIENIE:

Soczewicę ugotować, odcedzić.
Rozgrzać olej, wrzucić por, czosnek, seler, brokuła. Dusić około 10 minut. Dodać tofu pokrojone w kostkę, soczewicę i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze około 5 minut.
Duże naczynie żaroodporne wysmarować na dnie olejem. Przełożyć warzywa, na wierzchu rozsmarować warstwę ziemniaków.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 30 minut, do zarumienienia wierzchu.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: