Start » Zapiekanki

Zapiekanka z trzema serami

7 lutego 2014 0 Komentarzy

Sycące danie z serem ricotta, mozzarellą i parmezanem, do którego użyłam makaronu razowego. Z braku świeżej bazylii, użyłam suszonej.
Przepis z książki: „Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania”.

zapiekanka z 3 serami

zapiekanka z 3 serami

 

  • 400 g makaronu
  • łyżka oliwy+ tłuszcz do formy
  • 2 jajka
  • 350 g sera ricotta
  • 4 gałązki bazylii
  • 100g mozzarelli, pokrojonej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

 

Żaroodporną formę lekko natłuścić.
Ugotować makaron z łyżką oliwy.

Ricottę wymieszać z lekko ubitymi jajkami, przyprawić solą i pieprzem.
Połowę makaronu przełożyć do formy. Pokryć połową liści bazylii. Połowę masy serowej rozłożyć na makaronie. Wyłożyć mozzarellę. Przykryć pozostałym makaronem, resztą masy serowej i posypać parmezanem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 30-40 minut, do zarumienienia.
Udekorować pozostałą bazylią.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: