Start » Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniaków

26 września 2015 0 Komentarzy

Najczęściej na pytanie co zrobić na obiad słyszę w odpowiedzi, że coś z pieczonymi lub smażonymi  ziemniakami. Planowałam upiec ciasto ze śliwkami, więc przy okazji  przygotowałam wariację na temat  „Ziemniaków po nelsońsku”.  Podobnie jak w poprzedniej zapiekance, bazę dania stanowią cienkie talarki ziemniaków i śmietana kremówka.

zapiekanka z ziemniaków, szpinaku, papryki

zapiekanka z ziemniaków, szpinaku, papryki

  • 500 g ziemniaków
  • papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 garści  szpinaku *
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 czerwone cebule
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 330 ml kremówki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

 

Ziemniaki obrać, pokroić w bardzo cienkie talarki.
Kremówkę wymieszać z czosnkiem, kurkumą, solą i pieprzem.
Dno  naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. Wyłożyć plastry ziemniaków, krążki cebuli, paprykę, liście szpinaku, kolejne plastry ziemniaków i resztę składników, do ich wyczerpania. Wierzch posypać płatkami migdałów. Zalać śmietaną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 1h.

* Szpinak można zastąpić rukolą lub  jarmużem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: