Zapiekanka z ziemniaków i selera
Kolejna wersja zapiekanki ziemniaczanej, tym razem z selerem i suszonymi borowikami.
- 20 g suszonych borowików
- 3 łyżki oliwy + do wysmarowania naczynia
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 300 g selera
- 550 g ziemniaków
- 300 ml kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- zielona pietruszka
Grzyby zalać 200 ml wody, odstawić na 30 minut.
Warzywa obrać, pokroić w cienkie plastry.
Borowiki odcisnąć z wody, drobno posiekać (wodę zachować).
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć przez minutę czosnek, dodać grzyby, wodę z moczenia grzybów, śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
Włożyć warzywa. Pod przykryciem dusić 25 minut.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Wyłożyć warzywa z sosem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 35 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną nacią pietruszki.

Dodaj komentarz!