Start » Zapiekanki

Zapiekany fenkuł

9 marca 2014 0 Komentarzy

Fenkuł, czyli koper włoski to delikatne warzywo o anyżkowym posmaku. Tu zapiekany z beszamelem.
Przepis z książki: „Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania”.

Zapiekany fenkuł

Zapiekany fenkuł

 

  • 4 bulwy fenkułu
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki starego parmezanu

SOS BESZAMELOWY:

  • 300 ml mleka
  • 2 liście laurowe
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g masła
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

 

Fenkuł obgotować 20 minut w wodzie, odsączyć.
Naczynie żaroodporne natłuścić, ułożyć fenkuły pokrojone na połówki.
SOS:

Mleko wlać do garnka, dodać liście laurowe, zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę. Zagotować, zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.
Przelać przez sito, przelać do czystego garnka.
Masło roztopić, rozprowadzić z mąką. Przez minutę mieszać, potem powoli wlewać mleko, stale mieszając. Gotować 3 minuty, dodać śmietanę i żółtka, zagotować.
Zdjąć z ognia, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Wino wymieszać z beszamelem, doprawić solą, pieprzem. Wylać na fenkuły.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: