Start » Strączkowe

Zielona soczewica z jajkami i zatarem

18 stycznia 2015 0 Komentarzy

Źródło inspiracji – ” Kuchnia wegetariańska” Nicola Graimes, z moimi zmianami.

soczewica z jajkami i zatarem

soczewica z jajkami i zatarem

  • 250 g zielonej soczewicy (1 i 1/4 szklanki)
  • 2 liście laurowe
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • cebula, posiekana
  • kawałek selera, starty
  • papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • oliwa
  • zatar
  • sól
  • pieprz

 

Soczewicę zalać wodą, dodać liście laurowe, zagotować i gotować do miękkości około 20 minut. Odcedzić.
Na oliwie podsmażyć 10 minut cebulę, dodać seler, paprykę, smażyć 3 minuty. Dodać czosnek, smażyć 1 minutę, zamieszać. Dodać pomidory, bulion, musztardę i gotować 3 minuty.
Soczewicę doprawić solą i pieprzem.
Jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół, obtoczyć w zatarze. Wyłożyć na soczewicę i podawać.

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: