Start » Warzywa

Ziemniaki – batata harra

7 marca 2017 0 Komentarzy

Pikantne ziemniaki kuchni libańsko-syryjskiej w nieco łagodniejszej wersji i bez dodatku cytryny. Proste w wykonaniu, ale wymagające włączenia piekarnika.

 

Batata harra

Batata harra

  • 1 kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 4 łyżki oleju do pieczenia
  • 6 zmiażdżonych ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 2 duże czerwone papryki pokrojone w kostkę (ok. 260 g)
  • posiekana natka kolendry lub pietruszki
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki obgotować 10 minut, odcedzić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego ( lub formy silikonowej) posmarowanego 1 łyżką oleju. Resztę oleju wymieszać z 1 łyżeczką soli i pieprzem. Wymieszać i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10 minut. Dodać czosnek i chili oraz paprykę, wymieszać i piec jeszcze około 30 minut, aż ziemniaki zmiękną. W połowie pieczenia raz przemieszać. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: