Start » Warzywa

Ziemniaki z prażonym makiem

28 lutego 2014 0 Komentarzy

Indyjskie danie, w którym zredukowałam ilość chili. Maku nie mieliłam, dodałam go w całości. Przepis  z książki: „Kuchnia indyjska  najlepsze przepisy”-  Mridula Baljekar, Rafi Fermandez, Shehzad Husain i Manish Kanani.

ziemniaki z makiem

ziemniaki z makiem

 

3 łyżki białego maku

  • 3-4 łyżki oleju
  • 675 g obranych ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki nasion cebuli
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki nasion fenkuła
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml ciepłej wody

Na gorącej, suchej patelni prażyć mak,mieszając, aż zbrązowieje o ton. Mak wyjąć, odstawić.
Rozgrzać olej, dodać ziemniaki, smażyć na jasnobrązowy kolor. Wyjąć, odłożyć. Do pozostałego oleju wrzucić gorczycę, nasiona cebuli, kminku, kopru i chili. Smażyć chwilę mieszając, by nie przypalić przypraw. Dodać kurkumę i usmażone ziemniaki. Posilić, wymieszać, wlać wodę. Przykryć, usatwić minimalny ogień i dusić jeszcze 8-10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Wymieszać z makiem i podawać.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: