Start » Zupy warzywne

Zupa cebulowa zapiekana

27 marca 2012 0 Komentarzy

Pyszna zupa cebulowa, tym razem, przepisowo – z białym winem :) .
Danie zyskuje na atrakcyjności dzięki zapieczeniu z kawałkiem bagietki i żółtym serem.

 

zapiekana zupa cebulowa

zapiekana zupa cebulowa

  • 600 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki tymianku
  •  3 łyżki oliwy
  • papryka mielona
  • litr wywaru
  • 80 g sera żółtego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 kromki bagietki
  • sól
  • pieprz

 

Cebule pokroić cienkie krążki, czosnek zmiażdżyć. Na rozgrzanej oliwie dusić cebulę, czosnek i tymianek. Oprószyć mieloną papryką. Podlać bulionem, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować zupę około 25 minut na małym ogniu,wlać wino. Przyprawić solą i pieprzem.
Zupę przelać do 4 żaroodpornych miseczek. Na każdej porcji umieścić kromkę bagietki, posypać startym serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekać 12 minut.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: