Start » Zupy warzywne

Zupa kalafiorowa

26 czerwca 2012 1 Komentarz

Smaczna zupa z wykorzystaniem w roli głównej obficie teraz dostępnych kalafiorów.
Z reguły nie dodaję do zup śmietany/ jajek, ale tym razem odstąpiłam od tej zasady, choć oczywiście można zrobić tę zupę w wersji wegańskiej.

zupa kalafiorowa

zupa kalafiorowa

 

  • średni kalafior (około 75 dag)
  • litr wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • żółtko
  • 100 ml kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kalafiora podzielonego na różyczki i posiekaną cebulę. Po około 3 minutach wlać bulion, gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Zupę zdjąć z ognia, wlać kremówkę wymieszaną z żółtkiem. Lekko podgrzać, ciągle mieszając.
Posypać przed podaniem posiekanym koperkiem.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Komentarz »

  • Marta 33 pisze:

    Do zupy kalafiorowej pysznym dodatkiem są prażone migdały zachęcam wszystkich do użycia ich w tym przepisie

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: