Start » Zupy warzywne

Zupa kokosowa

29 grudnia 2013 0 Komentarzy

Przepis z najnowszego magazynu „Kuchnia” na tajlandzką zupę. Jak sama nazwa wskazuje – jest na bazie mleka kokosowego, z dodatkiem typowych dla Tajlandii dodatków: liści limonki, galangalu i palczatki cytrynowej.
Palczatka cytrynowa, zwana także trawą cytrynową nadaje potrawom cytrynowy smak i aromat, jednak nie jest taka kwaśna jak cytryna. Składa się głównie z olejków lotnych: cytralu oraz mircenu.
Do tej pory korzystałam z trawy cytrynowej mielonej sprzedawanej w słoiczkach po 100 ml (firmy Thai Heritage). Niestety dodatek octu mocno dominuje  jej smak.
W przypadku świeżej palczatki warto ją przed dodaniem do potrawy zmiażdżyć, by wydobyć z niej aromat.
Niewykorzystaną można zamrozić.
Suszona jest używana głównie jako składnik herbaty. Jeśli dodajemy ją do potrawy, przed użyciem warto ją namoczyć w wodzie.
Po ugotowaniu potrawy, palczatkę wyrzucamy, bo jest dość zdrewniała.

W poniższym przepisie wprowadziłam pewne zmiany.  Użyłam także suszonej palczatki cytrynowej, bo nie miałam świeżej, ale zdecydowanie polecam użyć świeżą.

zupa kokosowa

zupa kokosowa

  • 2oo ml wywaru z warzyw
  • łyżeczka mielonego galangalu
  • 2 suszone liście limonki kafir (kupiłam tutaj)
  • 1 łyżeczka starego imbiru
  • 2 łodygi świeżej trawy cytrynowej (użyłam suszonej)
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 80 g pieczarek
  • mała czerwona cebula
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • czerwona papryka
  • nać kolendry / pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wywar wlać do garnka, dodać galangal, liście kaffiru, imbir, trawę cytrynową i gotować 10 minut. Wlać mleko kokosowe, sok cytrynowy, dodać cukier. Gotować 2 minuty. Dodać pokrojone pieczarki, paprykę  i pomidorki. Gotować jeszcze około 10 minut.
Przed podaniem wyjąć trawę cytrynową. Przyprawić. Posypać nacią kolendry lub pietruszki.

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: