Start » Zupy warzywne

Zupa krem z kalafiora

20 października 2013 0 Komentarzy

Delikaty krem z kalafiora, tym razem bez nabiałowych dodatków.

zupa krem z kalafiora

zupa krem z kalafiora

 

  • średni kalafior, podzielony na różyczki
  • cebula, posiekana
  • 750 ml wywaru z warzyw
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 kromki chleba
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

 

Cebulę podsmażyć na oliwie. Kalafior zalać wywarem, dodać cebulę i gotować pod przykryciem około 15 minut, do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Chleb pokroić na małą kostkę, wrzucić na patelnię z rozpuszczonym masłem, dodać zioła i smażyć, mieszając, kilka minut.
Przestudzoną zupę zmiksować, podawać z grzankami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: