Start » Zupy warzywne

Zupa krem z kopru włoskiego

13 października 2011 0 Komentarzy

Jeśli do tej pory nie próbowaliście jeszcze warzywa o nazwie fenkuł (koper włoski) to ta zupa może być idealnym pretekstem.

Zupa jest delikatna w smaku, bardzo gęsta i treściwa. Seler naciowy zastąpiłam korzeniowym.

Nie dodawałam jajek. Na zdjęciu zupa  przed posypaniem parmezanem.

Korzystałam z książki ” Kuchnia wegetariańska” -  Carla Bardi, Ting Morris, Marco Lanza.

zupa krem z fenkulow

zupa krem z fenkulow

  • 30 dag bulw kopru włoskiego
  • biała część pora, drobno posiekana
  • seler naciowy, drobno pokrojony
  • duży ziemniak, obrany, pokrojony w małą kostkę
  • 4 łyżki masła
  • 500 ml bulionu
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Fenkuł, por, seler i ziemniaki podsmażyć na maśle na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Podgrzane mleko wlać do warzyw i gotować 15 minut, często mieszając. Dolać podgrzany wywar  i gotować 40 minut, aż warzywa zaczną się rozpadać. Zmiksować. Przyprawić, podgrzać. Dodać jajka, rozmieszać do połączenia składników i gotować jeszcze 3 minuty. Przed podaniem posypać serem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: