Start » Zupy warzywne

Zupa krem z pasternaku i batatów

23 lutego 2014 0 Komentarzy

Bataty, zwane słodkimi ziemniakami mają od zwykłych ziemniaków więcej wartości odżywczych.  W smaku kojarzą mi się z dynią, trochę z marchewką.
Swój pomarańczowy kolor zawdzięczają zawartości beta-karotenu.
Są idealne do pieczenia, często przygotowuje się z nich desery.

zupa z batatow i pasternaku

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 280 g korzenia pasternaku/ pietruszki
  • 300 g batatów
  • 200 g ziemniaków
  • 1 por, pokrojony na talarki
  • cebula, posiekana
  • 850 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Na oliwie podsmażyć około 5 minut cebulę, pora, liście laurowe i tymianek, często mieszając. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki, bataty i pasternak. Podsmażyć jeszcze 3 minuty. Wlać bulion. Gotować około 25 minut pod przykryciem. Doprawić do smaku. Zmiksować.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: