Start » Zupy warzywne

Zupa krem z pasternaku z curry

25 stycznia 2014 0 Komentarzy

Zupa która miała być pietruszkową, okazała się pasternakową. A to dlatego, że pasternak z wyglądu do złudzenia przypomina korzeń pietruszki. W dodatku bardzo często pasternak jest sprzedawany właśnie jako pietruszka. W smaku jest dość słodki, wprost idealny do zup.

zupa krem z pietruszki

zupa krem z pietruszki

  •  2 łyżki oliwy
  • cebula, posiekana
  • ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 3 korzenie pasternaku, obrane, pokrojone
  • 1 łyżeczka curry
  • 850 ml wywaru warzywnego
  • sól
  • pieprz

Na podgrzanej oliwie podsmażyć czosnek z cebulą i pasternak przez około 5 minut. Dodać curry, dusić jeszcze minutę. Wlać wywar, zagotować. Gotować pod przykryciem 20 minut. Przyprawić solą i pierzem. Zmiksować przed podaniem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: