Start » Zupy warzywne

Zupa minestrone z kaszą bulgur

14 kwietnia 2016 1 Komentarz

Treściwa, pyszna zupa z dodatkiem warzyw strączkowych.  W sezonie użyć świeżego groszku. Kaszę bulgur można zastąpić inną drobną kaszą.

 

minestrone z kaszą bulgur

minestrone z kaszą bulgur

  • 2 łyżki oliwy
  • por, pokrojony na cienkie plasterki
  • kawałek selera, obrany, pokrojony w małe kostki
  • marchew, obrana, pokrojona w cienkie plastry
  • ziemniak, obrany, pokrojony w małe kostki
  • litr wywaru warzywnego
  • liść laurowy
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • 400 g puszka krojonych pomidorów
  • 50 g drobnej kaszy bulgur
  • 100 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 50 g mrożonego groszku
  • sól
  • pieprz

 

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pora, czosnek, marchew, seler i ziemniaka. Podsmażyć, mieszając przez 3 minuty. Wlać bulion, dodać liść laurowy, pomidory wraz z zalewą. Zagotować, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
Dodać kaszę bulgur, groszek i fasolę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować około 15 minut, aż kasza będzie miękka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Komentarz »

  • Agata pisze:

    Ciekawe ;)

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: