Start » Zupy owocowe

Zupa morelowo-pomarańczowa

30 stycznia 2012 0 Komentarzy

Zupa, która nie kojarzy się z menu na obecne mrozy, bo jest serwowana na zimno (jedliśmy ją lekko podgrzaną). Z drugiej strony, dodajemy do niej wino….:), więc można  ją zrobić  zamiast grzańca. Wino białe – wedle uznania – słodkie, półsłodkie.

Zmniejszyłam ilość wina do około 200 ml, na korzyść wody.

Przepis z książki ” Kuchnia wegetariańska” Sarah Brown.

zupa morelowo-pomaranczowa

zupa morelowo-pomaranczowa

  • 100 g suszonych moreli
  • 4 obrane, pokrojone pomarańcze
  • 600 ml wody
  • 6 goździków
  • 300 ml białego wina

DEKORACJA:

  • pomarańcza pokrojona w plasterki
  • łyżka posiekanych migdałów / orzechów cashew (nerkowców)

Owoce zalać w garnku wodą. Dodać goździki, gotować pod przykryciem 30 minut.  Do przestudzonej zupy (usunąć goździki) wino i zmiksować. Schłodzić. Udekorować i podawać.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: