Start » Zupy warzywne

Zupa soczewicowa

22 listopada 2016 0 Komentarzy

Odkąd trafiłam na przepis na tę zupę soczewicową, ugotowałam ją już kilka razy, a to się zdarza dość rzadko. Czerwona soczewica najbardziej nadaje się na zupy, gdyż bardzo szybko się rozgotowuje, a pomidory idealnie tu współgrają. Zupa jest prosta w wykonaniu, faktycznie smakuje każdemu (potwierdzam opinię autorki) i jest wprost idealna na jesienno-zimowe obiady.

Przepis z książki ”My new roots” autorstwa Sarah Britton, z moimi zmianami.

 

zupa soczewicowa

zupa soczewicowa

 

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 duże cebule pokrojone w talarki
  • 5 zmiażdżonych ząbków czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 5 dużych posiekanych pomidorów (ew. 400 g pomidorów z puszki)
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz

 

Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebule, czosnek i imbir. Dusić 5 minut, do miękkości. Wrzucić szczyptę soli, pieprz i kumin. Mieszać przez 1 minutę.  Dodać pomidory, bulion i soczewicę. Przykryć garnek i gotować, od momentu wrzenia (zmniejszyć ogień) około 30 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: