Start » Zupy warzywne

Zupa warzywna z kaszą jęczmienną

18 września 2015 0 Komentarzy

Zupa z dodatkiem pomidorów, kapusty i kaszy jęczmiennej. W oryginale podawana z grzankami z serem, z których zrezygnowałam.

zupa z kaszą, kapustą  i pomidorami

zupa z kaszą, kapustą i pomidorami

 

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • kawałek selera
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 120 g poszatkowanej kapusty
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki *
  • 30 g kaszy jęczmiennej
  • sól
  • pieprz

 

Podgrzać oliwę, dusić kilka minut cebulę. Dodać marchew, seler, czosnek. Dusić 10 minut. Wlać wywar, dodać kapustę, pomidory z puszki wraz z zalewą i kaszę. Gotować około 20-35 minut. Doprawić solą i pieprzem.
* W sezonie warto dodać świeże pomidory. Wówczas  dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: