Start » Zupy warzywne

Zupa z kalafiorów i brokułów z gruyère

15 grudnia 2010 0 Komentarzy

Bardzo smaczna zupa,a  dzięki dodatkowi sera gruyère treściwa i sycąca.

Z książki “Kuchnia wegetariańska” – Jenny Stacey  z której będę teraz dość często korzystać :)

zupa z kalafiorow i brokulow z gruyere

  • 3 łyżki oleju
  • posiekana czerwona cebula
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 300 g różyczek kalafiora
  • 300 g różyczka
  • 1 łyżka mąki
  • 600 ml mleka
  • 300 ml wywaru z warzyw
  • 75 g startego sera  gruyère
  • szczypta mielonej papryki
  • 150 ml śmietany

Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, czosnek, brokuła i kalafior przez 3-4 minuty.  Dodać mąkę, dusić kolejną minutę.
Mieszając dolać mleko i bulion warzywny, zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić 20 minut.
Z garnka wyjąć 1/4 warzyw i odłożyć, resztę zmiksować.
Dodać odłożone warzywa, wrzucić ser, paprykę i śmietanę.
Podgrzać na małym ogniu 2-3 minuty. Przybrać wiórkami sera gruyère.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: