Start » Zupy warzywne

Zupa z kapustą i ryżem

5 czerwca 2013 0 Komentarzy

Niebanalna w smaku, dzięki dodatkowi pesto. Szybka w przygotowaniu. Choć kolorystycznie nie prezentuje się zachwycająco, bardzo polecam.
Uwagi:

Jeśli zupy nie zjemy po ugotowaniu i odstawimy ją na noc, ryż wchłonie sporą część wywaru i danie stanie się bardzo gęste.
W przypadku użycia ryżu brązowego, czas gotowania zupy należy przedłużyć o około 10 minut.

zupa z pesto i kapusty

zupa z pesto i kapusty

  • 2 łyżki oleju
  • pokrojona duża cebula
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 100 g ryżu, najlepiej brązowego
  • 1,4 l wywaru warzywnego
  • 2 pomidory pokrojone
  • 220 g kapusty, poszatkowanej
  • 4 – 5 łyżej pesto
  • sól
  • pieprz
  • starte wiórki parmezanu

 

Rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć mieszając przez 3 minuty. Dodać ryż, smażyć minutę. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia. Dodać kapustę, pomidory i pesto. Gotować pod przykryciem około 5 minut, aż ryż będzie miękki. Przyprawić do smaku.
Podawać posypaną wiórkami sera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: