Start » Zupy warzywne

Zupa z szafranem i porami

10 października 2011 0 Komentarzy

Przepis na tą zupę zainteresował mnie z dwóch powodów. Pierwszym są  smażone pierścienie porowe. Drugim dodatek  szafranowej nuty, dość mocno dominującej w smaku.

Podana ilość mąki kukurydzianej jest wg mnie za mała, zużyłam kilka łyżek mąki.

Przepis  pochodzi z książki  ” Wegetariańskie dania, 101 sprawdzonych przepisów”  Orlando Murrin
Łączna ilość kcal: 876.

zupa z szafranem i porami

zupa z szafranem i porami

  • 4 średnie pory
  • 50 g masła
  • łyżka oliwy
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,2 litra wywaru z warzyw
  • olej do smażenia
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • lekko ubite białko

DO DEKORACJI:

  • 2 ukośnie pokrojone dymki (pominęłam)

7,5 cm porów pokroić w talarki i oddzielić poszczególne pierścienie.  Odłożyć. Resztę porów posiekać.
Rozgrzać masło i oliwę, wrzucić posiekane pory, dusić przez minutę. Dodać szafran, mąkę pszenną, stopniowo wlewać wywar. Doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia około 10 minut. Zmiksować, podgrzać.

Pierścienie pora obtaczać w mące kukurydzianej i w białku.  Chwilę smażyć na złocisty kolor. Odsączone z tłuszczu podawać na wierzchu zupy.
Udekorować dymką.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: